viernes, 24 de abril de 2020

95-Notes Històriques

"Pero parlant de falses relíquies, no podia deixar de mencionar, aprofitant el 800 aniversari del naiximent del Rei Jaume I, aquelles que es relacionen en el nostre monarca i que de forma enganyosa per als visitants «exhibix» el Museu Històric Municipal de l´Ajuntament de Valéncia. Entre les «perles» expostes figuren l´espasa del rei, el supost escut o Trofeu de la conquesta en el fre i espola, encara que de totes estes relíquies la que se´n porta la palma es el famós, i hui emblema dels catalanistes, «Penó de la Conquesta». De tots estos objectes s´han publicat diversos estudis que desmonten la seua autenticitat, per lo que, de moment, no reincidirem en els mateixos. Pero davant l'insistència dels catalanistes en reivindicar, una vegada més (en esta ocasió en motiu de l´Any de Jaume I), el «Penó de la Conquesta» com a emblema nacional dels valencians, en contraposició de la nostra Real Senyera, nos obliga a insistir en que el «Penó», es més fals que les plomes dels arcàngels Gabriel i Miquel.

Encara que en atres artículs incidirem en l´impossibilitat històrica de que la relíquia exposta fora la que isaren els moros en la torre d´Ali Bufat (despuix del Temple), convindria recordar lo que ya denunciava el prestigiós Roc Chabàs, davant de la presunta falsetat del Penó en 1900, arreplegat per Carreres Candi en Geografia del Regne de Valéncia, Tom de la provincia de Valéncia, p.550: «…no es posible sea la bandera real la que tiene el Ayuntamiento, porque la tela, pintura y paleografía de la fecha la denuncia como obra del siglo XV o XVI»."

Font: "El Penó de la Conquesta, una falsa relíquia"', per Joan Ignaci Culla (Las Provincias, 9.10.2008).

Enllaç Las Provincias:

Enllaç per a dercarregar-se'l en pdf: 
https://1drv.ms/b/s!AlCWEo0GuRxCiljWS_61EQWRyz2R?e=h7Rxi1


*Joan Ignaci Culla (Valéncia, 1959). Escritor, articuliste, conferenciant i investigador. President de Renaixença Valencianista.