miércoles, 14 de octubre de 2020

En Vicente Blasco Ibáñez en Portugal

    El 20 de maig de 1909 la revista "Nuevo Mundo" (revista d'informació general en l'àmbit de Madrit, la qual fa la primera publicació el 03-01-1895 i l'última el 28-12-1933), se fa resó de l'arrivada d'En Vicente Blasco Ibáñez a Lisboa (Portugal) per motiu del viaje el qual va a mampendre a Amèrica del Sur. Aplegà el 14 de maig de 1909 i va acompanyat de l'ilustre republicà En Magalhães Lima

    La revista "Nuevo Mundo" fon fundada en 1894 per José del Perojo, que fon colaborador assidu de “La Ilustración española y americana”. Pronte alcançà una tirada de 5.000 eixemplars que aumenta sense cessar i alcança una sifra récort de 266.000 eixemplars en 1909 per un reportage fotogràfic sobre el Barranc del Llop. Representa, junt a “Blanco i negro” o “La Esfera”, un nou tipo de revista d'actualitat que recorre a mijos com els reporters gràfics i la fotografia, de major impacte que els gravats utilisats anteriorment i que representava “La Ilustración española y americana”, i que perseguix l'entreteniment front al contingut més erudit de les numeroses “ilustracions”. Entre els seus colaboradors se conten Unamuno i Maeztu. A la mort de Perojo, el seu colaborador Mariano Zavala alçarà “Mundo gráfico”, que acabarà per comprar “Nuevo Mundo” en 1913.

Text a peu de pàgina-Valencià

    L'ilustre noveliste valencià, ans d'absentar-se per a l'Amèrica del Sur, a on ha segut cridat pels elements intelectuals per a donar conferències en les principals ciutats de vàries repúbliques, ha fet un viage a Portugal, en el regne del qual també hi havia grans desijos de fer un homenage a la persona del lliterat les obres del qual són allí molt populars. El dia 11 aplegà Blasco Ibáñez a Lisboa i fon rebut en grans manifestacions d'entusiasme per les societats de lliterats i de periodistes i pel públic en general. En el seu honor s'organisà un gran programa de festejos el qual ha durat fins al dia de hui, en el qual el noveliste deu embarcar-se en Lisboa.

Font: Biblioteca Nacional de España BNE (http://www.bne.es/)