miércoles, 28 de octubre de 2020

"Fàtima".val (1883), per En Vicente Blasco Ibáñez

Fa unes publicacions arrere comentaren que En Vicente Blasco Ibáñez havia escrit poc (¿?) en Valencià i publicarem una obreta En la porta del cel, (conte de l'horta), el qual se publicava en el nº 3 del Cuento de Dumenche el 23 d'agost de 1908 i com l'únic escrit d'ell en Llengua Valenciana, ací comprovem que ans d'esta escrigué en Llemosí en 1.883 i baix l'influència d'En Constantí Llombart. En el pas del temps hem comprovat que deixà el Llemosí per a escriure en Valencià, encara que no tingam casi res d'ell escrit en la nostra llengua.

La redacció de "El Cuento de Dumenche" agraïx als admiradors d'En Vicente per fer-los aplegar Fàtima i poder-la publicar. Al estar escrita en Llemosí l'equip de "El Cuento de Dumenche" la traduiren al Valencià.

Fàtima, la llegenda àrap fon escrita quan En Vicente, més o manco, tenia entre 15 i 16 anys. Fon dedicada a En Constantí Llombart. 


En Vicente Blasco Ibáñez als 15 anys
Font: http://elargonautavalenciano.blogspot.com/2017/03/el-horoscopo-de-blasco-ibanez.html

Ací vos deixem l'original de l'obra en Llemosí publicada per Lo Rat Penat en el Calendari Llemosí corresponent a l'any 1884:


Traducció al Valencià pel Cuento de Dumenge:

Part 1ª:


Part 2º: